Zoeken!

Goedaardige prostaatvergroting (BPH)

De prostaat of voorstanderklier is een klier die bij de man onder de urineblaas en boven de sluitspier van de blaas ligt (plaatje prostaatligging). Een normale prostaat is ongeveer 10 tot 15 cc groot. De prostaat ontwikkelt zich bij de man tijdens de puberteit onder invloed van mannelijke hormonen. Ook na de puberteit blijft de prostaat groeien.

Doorgaans betreft het een goedaardige vergroting, die wel regelmatig aanleiding kan geven tot klachten met plassen of bij een zaadlozing. Plasklachten als gevolg van een vergrote prostaat kunnen bestaan uit een toegenomen plasdrang, toegenomen frequentie, slappere straal en

nadruppelen.

 

Oorzaken
De prostaat neemt toe in grootte als u ouder wordt. Hierdoor wordt de opening in de plasbuis ter hoogte van de prostaat kleiner, waardoor de weerstand in de prostaat toeneemt en plasklachten kunnen ontstaan. De groei van de prostaat vindt bij de meeste mannen plaats, maar leidt niet bij alle mannen tot klachten. Daarnaast kan bij de ouder wordende man de kringspier tussen blaas en prostaat (blaashals) zich vaak minder makkelijk ontspannen. Hierdoor kunnen ook plasklachten optreden.

 

Symptomen
De klachten kunnen bestaan uit:

  • een minder krachtige urinestraal en/of een onderbroken straal
  • moeite met het op gang komen van het plassen
  • meer aandrang en vaker moeten plassen
  • nadruppelen
  • ongewenst urineverlies (incontinentie)
  • 's nachts vaker plassen of een gevoel hebben dat de blaas niet leeg komt

 

De combinatie van deze klachten wordt ook wel LUTS (Lower Urinary Tract Symptoms) genoemd.

 

Onderzoeken
Om uw plasklachten te onderzoeken zal de uroloog vragen naar uw klachten en naar uw algemene gezondheid. Daarnaast krijgt u een vragenlijst met 7 vragen over uw plasklachten en een vraag over de invloed van de plasklachten op uw dagelijks leven. De uroloog verricht een lichamelijk onderzoek waarbij er naar de prostaat wordt gevoeld via de anus (rectaal toucher). Zo kan de uroloog voelen of er afwijkingen aan de prostaat zijn.

Ook vindt bloed- en urineonderzoek plaats. Bij het bloedonderzoek wordt met name gekeken naar het kreatinine en het PSA. De kreatininewaarde geeft de nierfunctie weer en de PSA (prostaat specifiek antigeen) is verhoogd bij bepaalde prostaataandoeningen.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.