Zoeken!

De ouder wordende man

Endocrinologische veroudering

Met ouder worden verminderen alle fysiologische functies en zo ook het endocriene systeem. Het biologisch beschikbare testosteron (mannelijk hormoon) daalt na het veertigste levensjaar met 1.4% per jaar. De testosteronspiegel in het bloed wordt beïnvloed door erfelijke-, fysiologische- en omgevingsfactoren (medicijnen, roken, vasten, alcoholmisbruik, stress, vetrijk voedsel, vetzucht). De verminderde beschikbaarheid van testosteron wordt door veroudering op verschillende niveaus van de hypothalamus-hypofyse-testis as veroorzaakt. Deze daling in testosteron treedt geleidelijk op en is bij iedere man anders.

 

Late Onset Hypogonadisme (LOH)
LOH of Partial Androgen Deficiency of the Aging Male (PADAM) is een nieuwe term die beschrijft dat bij de ouder wordende man in sommige gevallen een relatief tekort aan werkzaam testosteron kan optreden met kenmerkende klachten. De term heeft een aantal synoniemen zoals adrenopauze, mannelijke overgang, penopauze en mannelijke menopauze.

 

Symptomen van veroudering

Testosteron heeft in het lichaam verschillende doelorganen en er bestaan symptomen die direct of indirect geassocieerd kunnen worden met dalende testosteronspiegels. Deze symptomen worden in 3 categorieën onderverdeeld:

  • Psychologische symptomen
    prikkelbaarheid, depressiviteit, geheugenstoornissen, stemmingsveranderingen, motivatiegebrek, lage mentale energie.
  • Somato-vegetatieve symptomen
    slaapstoornissen, botontkalking, spierzwakte, flushes, abdominale vetgroei.
  • Seksuele symptomen
    libido verlies, verminderde seksuele activiteit, erectie stoornissen, ejaculatie stoornissen en verminderde orgasme beleving.

 

LOH wordt in toenemende mate erkend als een belangrijk factor bij het al dan niet in stand houden van de levenskwaliteit en gezondheid van de ouder wordende man.

In de diagnostiek spelen anamnese en lichamelijk onderzoek een essentiële rol. Aanvullend kan laboratoriumonderzoek plaatsvinden. Indien de LOH symptomen en de diagnostiek daartoe aanleiding hebben gegeven kan hormonale substitutie overwogen worden.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.