Zoeken!

Deze poli is voor vrouwen met een kinderwens of zwangere vrouwen die:

  • psychiatrische klachten hebben (gehad)
  • medicijnen gebruiken tegen psychiatrische klachten
  • een vader/moeder/broer/zus hebben met een psychiatrische aandoening

Tijdens de zwangerschap en bevalling vinden er grote fysieke, psychologische en sociale veranderingen plaats. Deze kunnen gepaard gaan met stress. Al deze factoren kunnen leiden tot het opnieuw ontwikkelen van psychiatrische klachten. Zwangere vrouwen en kraamvrouwen hebben dan ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis.


Uit onderzoek is bekend dat een goede moeder-kind binding van groot belang is voor de ontwikkeling van het kind.


Psychiatrische klachten zoals angsten, stemmingsklachten of psychose veroorzaken stress. In de zwangerschap kan deze stress via hormonen invloed hebben op de ontwikkeling van de baby.


Over het gebruik van medicijnen in de zwangerschap bestaan veel verschillende opvattingen en adviezen. Sommige medicijnen geven een duidelijk verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij de baby en mogen in de zwangerschap niet worden gebruikt. Andere medicijnen geven licht verhoogde risico’s voor de baby. Deze risico’s moeten worden afgewogen tegen de kans op toename van angst of depressieve klachten als de medicatie gestaakt wordt.


moeder en pasgeboren meisje_content
Moeder-kind binding

Uit onderzoek is bekend dat een goede moeder-kind binding van groot belang is voor de ontwikkeling van het kind. Een psychiatrische stoornis zoals een depressie of persoonlijkheidsproblematiek kunnen deze moeder-kind band negatief beïnvloeden. Na de bevalling is het belangrijk dat psychiatrische symptomen tijdig herkend worden, zodat er snel een adequate behandeling gestart kan worden. De POP-poli kan een behandeling adviseren die zich specifiek richt op het ontwikkelen van een goede band tussen moeder en kind.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.