Zoeken!

Risicofactoren

Depressie, psychose en andere psychiatrische aandoeningen komen veel voor. Tijdens de zwangerschap en de periode rondom de bevalling kunnen vrouwen hiermee geconfronteerd worden. Zeker als u in het verleden al psychiatrische klachten heeft gehad is het risico op psychiatrische complicaties tijdens de zwangerschap en erna aanwezig.

 

  • Psychische klachten zoals depressie, psychose en angststoornissen

Als u eerder deze psychiatrische klachten heeft gehad, is het risico dat deze klachten terugkomen verhoogd tijdens de zwangerschap en vooral vaak na de bevalling. Als u bekend bent met een psychiatrische ziektes zoals schizofrenie of een bipolaire stoornis is dit risico nog hoger. Het is van groot belang om hier bewust van te zijn en afspraken te maken hoe dit te voorkomen en hoe uw toestand goed in de gaten kan worden gehouden.
Lees meer over stress in de zwangerschap

 

  • Postnatale (postpartum) depressie na eerdere zwangerschap/bevalling

Als u na een eerdere bevalling depressieve klachten heeft gehad, is de kans daarop na een nieuwe bevalling verhoogd, ook als u daarvoor geen behandeling bij een psycholoog of psychiater heeft gehad.

 

  • Medicijngebruik en zwangerschap

Medicatiegebruik tijdens de zwangerschap kan risico’s voor de baby met zich meebrengen. Om de kans daarop in te kunnen schatten en er een gedegen advies over te kunnen geven vindt overleg met u plaats op de POP-poli.
Lees meer over medicijnen tijdens de zwangerschap en bij de borstvoeding

 

  • Onzekerheid over de veiligheid van de baby

Het is van groot belang dat er voor een baby zowel tijdens de bevalling als erna voldoende veiligheid geboden kan worden. Op de POP-poli spreken wij met u over mogelijke verloskundige problemen en over de kans op eventuele problemen na de bevalling voor de baby.

Lees meer over moeder-kind binding

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.