Zoeken!

Pathologie-anatomie

De klinisch patholoog is een medisch specialist die zich voor het merendeel bezig houdt met het stellen van een diagnose, het komen tot een behandelingsstrategie of het evalueren van een toegepaste behandeling.

 

Wat doet een patholoog

Bij het onderzoek, celonderzoek, wat een patholoog verricht gaat het om vochten zoals buikvocht of urine of om uitstrijkpreparaten van bijvoorbeeld de baarmoederhals. Het weefselonderzoek kan bestaan uit kleine weefselstukjes (biopten) uit bijvoorbeeld de maag of de huid, maar ook uit grotere operatiepreparaten, zoals borstoperaties.

 

Waarom een pathologisch onderzoek

Het pathologisch onderzoek kan om verschillende redenen nodig zijn:

  • Omdat een aanvrager wil weten welke ziekte/afwijking een patiënt heeft. Zodra de vraag opkomt of er sprake is van kanker is dit onderzoek noodzakelijk. De patiënt heeft geen kanker, voordat de patholoog de diagnose heeft gesteld.
  • Er kan ook een vraag zijn naar ontstekingsprocessen. Mede op basis van de uitslag van het pathologisch onderzoek zal de huidarts de behandeling instellen.
  • Omdat na een operatie van een patiënt de behandelend arts wil weten, als het een tumor betreft, of deze geheel verwijderd is. En of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn en wat voor soort tumor het is.
  • Omdat na het overlijden van een patiënt de behandelaars willen weten wat het effect van de behandelingen is geweest en wat eventueel de doodsoorzaak zou zijn.

 

De patholoog houdt zich dus dagelijks bezig met diagnostische onderzoeken voor patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, die bij de huisarts een huidafwijking heeft laten verwijderen, een uitstrijkje heeft laten maken of die op de poliklinieken en behandelafdelingen onderzoeken ondergaan. 

 

Zuwe Hofpoort Ziekenhuis maakt gebruik van de expertise van de volgende patholoog-anatomen:

Dhr. dr.  K. Kuijpers

Dhr. prof. dr. J.A. Kummer
Dhr. M.F.M. van Oosterhout

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.