Zoeken!

Oogheelkunde algemeen

Naast de oogartsen werken er optometristen, orthoptisten en assistenten op de polikliniek. U wordt op de polikliniek, in de regel, eerst door een optometrist of een orthoptist gezien op het reguliere spreekuur en daarna komt de oogarts erbij. Een deel van de afspraken wordt door de optometrist of orthoptist afgehandeld onder supervisie van de oogarts.

 

U kunt op onze spreekuren onder andere terecht voor:

 • Screening van de ogen bij diabetes.
 • Screening van hoge oogboldruk en glaucoom.
 • Oogontstekingen van met name de oogleden, het hoornvlies en het inwendige oog.
 • Behandeling van aandoeningen van het netvlies met behulp van intra-oculaire injecties met anti-VEGF (Avastin, Lucentis en Eylea)
 • Overige netvliesaandoeningen.
 • Behandeling en onderzoek naar de stand en samenwerking van de ogen, met name bij kinderen, op een speciaal orthoptisch spreekuur.
 • Neurologische oogaandoeningen.
 • Refractie- en contactlensproblematiek, die niet door de opticien opgelost kan worden
 • Behandeling van hoornvliesafwijkingen bij diverse ziektebeelden met speciale contactlenzen.
 • Begeleiding en behandeling van slechtzienden op een apart Low Vision spreekuur.
 • Vooronderzoek voor een staaroperatie (cataract)
 • Laserbehandeling van nastaar, glaucoom en bij diverse netvliesaandoeningen. Wij hebben hiervoor de beschikking over een geavanceerde YAG laser en een ARGON patroonlaser.
 • Excimerlaser behandeling van refractieafwijkingen vindt plaats in het Oogziekenhuis Rotterdam.Ook bieden wij de mogelijkheid voor een QuickScan tijdens een regulier consult. U wordt na aanmelding hiervoor telefonisch benaderd door een  optometrist. Tijdens de QuickScan kunnen wij aan de hand van een aantal metingen aangeven of u in aanmerking komt voor een vooronderzoek en laserbehandeling. Een excimerlaser behandeling is niet verzekerde zorg. De kosten zijn voor eigen rekening, tenzij uw aanvullende verzekering deze vergoedt.
 • Het vooronderzoek en de controles vinden wel plaats in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. 
 • Spoedafspraken: een afspraak op korte termijn kan de spreekuurassistente u alleen geven in dringende gevallen en na overleg met de oogarts. Ook is het mogelijk dat uw huisarts of opticien beoordeelt of een spoedafspraak nodig is en dan overlegt met de oogarts.
 • Keuringen voor het rijbewijs: U kunt binnen één week bij ons terecht.

 

De behandelingen vinden poliklinisch of in dagbehandeling plaats. Voor een groot aantal aandoeningen binnen de Oogheelkunde beschikt het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis over foldermateriaal.

 

Medicatie en recepten

Neem altijd uw actueel medicatieoverzicht mee naar het spreekuur. Dit kunt u opvragen bij uw apotheek. Voor oogheelkundige herhaalrecepten kunt u contact opnemen met het secretariaat: 0348-427222

 

Kosten

In Nederland worden de meeste ziekenhuisbehandelingen rechtstreeks met de

zorgverzekeraar afgehandeld. Niet alle ingrepen en behandelingen vallen onder het

basispakket en daarvoor geldt een wettelijk eigen risico. In 2016 is dat 385 euro.

Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u voor een (volledige)

vergoeding van uw behandeling in ons ziekenhuis in aanmerking komt.

Bent u onverzekerd dan krijgt u zelf de rekening van uw behandeling

toegestuurd. Voor de vergoeding van ziekenhuiszorg heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of van een andere specialist. Neem altijd uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) en uw verzekeringspas mee bij een bezoek aan het ziekenhuis.

Meer informatie vindt u op kosten.

 

Samenwerkingsverbanden

De afdeling Oogheelkunde werkt samen met de universiteitsklinieken van Rotterdam, Utrecht en Leiden en met diverse optometristen en opticiens uit de regio.

 

Firma Lens

Bij de firma Lens kunt u terecht voor speciale lenzen op basis van een medische indicatie of voor visuele hulpmiddelen bij slechtziendheid (low-vision). De optometristen van Lens werken nauw samen met de oogartsen, de orthoptisten de andere optometristen van de afdeling oogheelkunde.

De kosten van de specialistische zorg worden grotendeels vergoed uit de basisverzekering. De firma Lens heeft met alle verzekeraars contracten en regelt het indienen van de aanvragen. 

Ook kunt u hier een afspraak maken voor het controleren of aanmeten van gewone lenzen.

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.