Zoeken!

Onderzoeken en uitslag

Mammografie

Een laborant van de afdeling Radiologie maakt röntgenfoto’s van uw beide borsten. Dit wordt een mammografie genoemd. Het maken van de foto kan een wat pijnlijk gevoel geven, omdat het borstweefsel wordt samengedrukt. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer twintig minuten. De uitslag volgt dezelfde dag.

 

 

 

Echografisch onderzoek

Meestal wordt een echografie gemaakt van uw borst(en) en van uw oksel(s). De radioloog brengt echogel aan op uw huid en beweegt een kleine echokop over uw borst(en) en oksel(s). Het weefsel en een afwijking kan hiermee zichtbaar gemaakt worden. Dit onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer vijftien minuten. Lees meer patiënteninformatie. De uitslag volgt dezelfde dag.

 

 

 Biopsie of punctie

Als bij het echo-onderzoek een afwijking in een borst gevonden wordt, voert de radioloog aansluitend aan het echo-onderzoek een naaldbiopsie of punctie uit. Dit onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

 

 
 
 
 
Naaldbiopsie

Bij een naaldbiopsie wordt via een dikke naald een klein stukje weefsel afgenomen onder plaatselijke verdoving. Dit onderzoek kan, ondanks de verdoving, enigszins pijnlijk zijn. De eerste dagen kan uw borst pijnlijk aanvoelen als er bijvoorbeeld een bloeduitstorting ontstaat.

  

Punctie

Als bij het echografisch onderzoek van de oksel een afwijkende lymfeklier wordt gevonden, vindt een punctie plaats. Bij een punctie worden er via een dunne naald weefselcellen opgezogen. Hiervoor is geen verdoving nodig.

 

Uitslag

Zowel na een naaldbiopsie als een punctie, onderzoekt de patholoog-anatoom het afgenomen weefsel nader onder de microscoop. U krijgt tijdens de afspraak met de chirurg de uitslag te horen. We streven ernaar u binnen 24 uur na de punctie de uitslag te melden.

 

 

 
 
Stereotactisch onderzoek

Als uw borstafwijking alleen op de mammografie en niet op de echografie zichtbaar is (zoals kleine kalkspatjes), moet er een stereotactische biopsie verricht worden. Voor dit onderzoek krijgt u een vervolgafspraak op zeer korte termijn.

Bij dit onderzoek haalt de radioloog met een computergestuurde holle naald enkele stukjes weefsel uit uw borst. U ligt op uw buik op de onderzoekstafel met uw borst door een opening. Uw borst wordt tussen twee platen geklemd. De laborant neemt eerst enkele röntgenfoto’s van uw borst. Hierna verdooft de radioloog de te onderzoeken plek in uw borst en haalt met een holle naald enkele stukjes weefsel uit uw borst.  Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

 
Uitslag

De patholoog-anatoom onderzoekt het afgenomen weefsel onder de microscoop. U krijgt tijdens de afspraak met de chirurg de uitslag te horen. We streven ernaar u binnen 24 uur na het stereotactisch onderzoek de uitslag te melden.

 

Lees hier meer patienteninformatie.

 

Aanvullende MRI van de borst

Soms kan een MRI-scan aanvullende informatie geven om tot een duidelijke diagnose en behandelplan te komen. U krijgt dan contrastvloeistof ingespoten en komt op uw buik op een beweegbare onderzoekstafel te liggen die in een korte tunnel wordt geschoven. Dit onderzoek duurt ongeveer drie kwartier. Voor een MRI-scan krijgt u een vervolgafspraak.

 

 

Meer informatie over de MRI. 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.