Zoeken!

De bekkenbodem

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een groep spieren die de onderkant van het bekken afsluit. Zowel mannen als vrouwen hebben een bekkenbodem. Hoewel de samenstelling en bouw van het bekkenbodem bij mannen en vrouwen erg op elkaar lijkt, is de functie wel verschillend.

 

Wat doet de bekkenbodem?

De bekkenbodem ondersteunt de organen die in het bekken liggen zoals de blaas, de endeldarm en bij vrouwen ook de baarmoeder. Dankzij de bekkenbodem zakken deze organen niet naar beneden.

 

Een andere essentiële rol die de bekkenbodem speelt is het aanspannen en ontspannen. Als de spieren zich aanspannen worden de plasbuis en de anus afgesloten. Bij vrouwen zorgt dit ook voor een vernauwing van de schede. Door het aanspannen van deze spieren kan ongewild urine- en ontlastingverlies worden voorkomen.

 

Ontspanning van de bekkenbodem is van belang tijdens het plassen en het ontlasten. Ook bij geslachtsgemeenschap en het krijgen van een erectie is het belangrijk dat de spieren zich goed kunnen ontspannen.  De bekkenbodem helpt tot slot ook bij het handhaven van stabiliteit van het bekken bij beweging.

 

Lees meer over aandoeningen van de bekkenbodem en de behandeling.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.