Zoeken!

Begeleiding en nazorg

In het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis zijn de volgende stomaverpleegkundigen werkzaam:

 

Mevr. Y. Mes

Mevr. A. Verboom

 

Wat doet de stomaverpleegkundige

De aanleg van een stoma is een ingrijpende verandering in uw leven. Duidelijke voorlichting en een goede begeleiding voor, tijdens en na de opname helpen u hiermee te leven. De chirurg verwijst u daarom naar de stomaverpleegkundige.

 

Voor de operatie

Mensen die van de arts te horen hebben gekregen dat er een stoma wordt aangelegd, bezoeken de Stomapolikliniek voor een informatief gesprek. De stomaverpleegkundige betrekt graag uw partner of naaste bij dit gesprek. Het is zelfs raadzaam om iemand mee te nemen, zodat u thuis nog eens op het gesprek kunt terug komen.

 

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • het soort stoma
  • de voorbereiding op de operatie en de plaats van de stoma
  • de verzorging van de stoma en de opvangmaterialen
  • de gevolgen voor het dagelijkse leven
  • voeding
  • wat u kunt verwachten van de stomaverpleegkundige
  • wat u kunt verwachten op de dag dat u wordt opgenomen

 

U kunt ook uw eigen vragen stellen en u krijgt folders mee.

 

Tijdens de opname

Er wordt gekeken naar de plek waar de stoma het beste kan worden aangelegd. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met een aantal mogelijke factoren, zoals de vorm van uw buik, uw kleding, leefgewoonten en werkzaamheden. De best mogelijke plaats wordt gemarkeerd.

 

Na de operatie

Wanneer u zich weer wat beter voelt krijgt u uitleg en instructies over de verzorging van uw stoma . De gekozen opvangmaterialen krijgt u de eerste keer van de stomaverpleegkundige mee naar huis. U heeft dan voldoende materiaal tot aan uw vervolgafspraak op de Stomapolikliniek.

 

Na ontslag uit het ziekenhuis

Uiteraard gaat u na de opname goed voorbereid naar huis. Toch kan een steuntje in de rug welkom zijn. Meestal wordt de wijkverpleegkundige ingeschakeld. Na 1 week wordt u thuis gebeld en de eerste controle afspraak bij de stomaverpleegkundige is meestal na 14 dagen. De stoma, de huid en de opvangmaterialen worden gecontroleerd en ook wordt besproken hoe het met u gaat in het dagelijkse leven. Afhankelijk hiervan krijgt u nog een vervolgafspraak.

 

Contact

De stomaverpleegkundigen zijn bereikbaar  via T 0348 42 73 70 (Afdeling Chirurgie) of per e-mail stoma@zuwehofpoort.nl (u krijgt binnen 1 week antwoord).

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.