Zoeken!

Huidkanker

Kanker is een ongeremde deling van lichaamscellen. Deze cellen vormen een goedaardig gezwel of een kwaadaardige tumor. Dit gebeurt ook bij huidkanker. De drie vormen van huidkanker zijn:

 

Basaalcelcarcinoom

De minst kwaadaardige vorm van huidkanker, ontwikkelt zich in de basaalcellen van de opperhuid. Bij een basaalcelcarcinoom is de kans op genezing bijna 100%. Van alle huidkankergevallen komt basaalcelcarcinoom het vaakst voor. Het betreft ongeveer 75 % van alle gevallen. 95% van alle patiënten met een basaalcelcarcinoom is op het moment van de diagnose ouder dan 40 jaar. De gemiddelde leeftijd van een patiënt met basaalcelcarcinoom is op het moment van diagnose 60 jaar.

 


Plaveiselcelcarcinoom

Deze bedraagt 15% van alle huidkanker, ontwikkelt zich eveneens in de opperhuid en zaait vrijwel niet uit. Bij het plaveiselcelcarcinoom ligt het genezingspercentage op meer dan 90%.

 

Melanoom

De meest kwaadaardige vorm van huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen van de opperhuid. Melanoom komt bij circa 13% van de patiënten met huidkanker voor. Jaarlijks overlijden zo’n 600 mensen aan huidkanker (melanoom). De overleving na 5 jaar (percentage van de patiënten dat na 5 jaar nog leeft) bedraagt bij melanoom 81%.

 

 

Zie voor meer informatie huidkanker.nl

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.