Zoeken!

Na de staaroperatie (nazorg)

Als u een staaroperatie heeft gehad kunt u de dag na de operatie zelf het verband van het oog afhalen. Als u in het ziekenhuis bent gebleven, wordt dit door een verpleegkundige gedaan. De dag na de operatie begint u met nabehandelen met dezelfde druppels die u ook vóór de operatie heeft gebruikt. Het is belangrijk dat u die strikt volgens het recept gebruikt. Dit voorkomt infectie en vermindert de kans op een ontsteking. De opticien kan het brillenglas voor het geopereerde oog na ongeveer vijf weken aanpassen.

Kleine wisselingen in scherpte, matige roodheid en een zandkorrel gevoel zijn normaal en niet alarmerend. Deze klachten kunnen wel tot enkele maanden na de operatie aanhouden.

 

Risico's en complicaties

Merkt u één van onderstaande afwijkingen binnen vier weken na de operatie, neem

dan telefonisch contact op met de (dienstdoende) oogarts via de receptie T 0348 42 79 11.

 • Toenemende pijn en/of roodheid van het oog.
 • Toenemend wazig zien.
 • Een pupil die niet rond is.
 • Het zien van zwarte vlekken, zwarte draden en/of lichtflitsen indien u uw oog gestoten heeft.

Na de operatie is er een zeer kleine kans op een ontsteking in het oog. U merkt dit door: plotseling zeer slecht zien, pijn, roodheid en soms pus.

 

Leefregels na de operatie 

 • Niet in het oog wrijven.
 • Twee weken overdag buiten een bril of zonnebril dragen ter bescherming.
 • Twee weken 's nachts alleen het plastic kapje over het oog plakken met de pleister die u al in huis heeft. Dit is om te voorkomen dat u in uw slaap per ongeluk in het oog wrijft.
  Let op: geen verbandje onder het kapje!
 • Twee weken niet zwemmen.
 • Twee weken geen make-up op uw ogen

Verder zijn er géén beperkingen, dus: u mag douchen en uw haren wassen; u mag tillen, bukken en persen; u mag direct weer aan het werk; u mag zoveel kijken met het oog als u wilt.

Eventueel kan thuiszorg ingeschakeld worden als u niet zelf de oogdruppels kunt toedienen.

 

Bril dragen 

Houdt u er rekening mee dat u na een staaroperatie, wanneer u in de verte scherp ziet, toch een leesbril nodig kunt hebben. De eigen ooglens kan zich, afhankelijk van uw leeftijd, aanpassen aan de afstand. Een kunstlens kan dit niet. Het kan voorkomen dat u dichtbij scherp ziet, maar om ver weg scherp te zien een bril nodig heeft. Het kan ook voorkomen dat u voor zowel voor in de verte als voor dichtbij een bril nodig heeft.

 

Nastaar 

Enkele maanden of soms jaren na de staaroperatie kunnen nieuwe troebelingen op het lenszakje ontstaan. Deze 'nastaar' kan door middel van een pijnloze laserbehandeling verwijderd worden. Zie hiervoor de folder "Nastaar".

 

Lees ook:

Onderzoeken

De staaroperatie

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.