Zoeken!

De staaroperatie

Als u een afspraak heeft gemaakt voor een staaroperatie dan meldt u zich op de afgesproken dag en tijdstip bij de afdeling Kort Verblijf op de 1e etage van het ziekenhuis. Een verpleegkundige zal u ontvangen.

 

  • Kleding: Tijdens de operatie mag u in principe uw eigen kleding aanhouden. U wordt verzocht loszittende bovenkleding te dragen met opstroopbare mouwen, in verband met de bewaking van uw hartslag en bloeddruk. Als u een operatie onder algehele narcose ondergaat, krijgt u operatiekleding aan.
  • Medicatie: De verpleegkundige stopt een klein pilletje achter uw ooglid. Dit zorgt ervoor dat de pupil van het te opereren oog wijd wordt. Deze medicatie heeft een inwerktijd van 1 tot 2 uur.
  • Hoorapparaat: Eventuele hoorapparaten aan de kant van de operatie moet u voor de operatie uitdoen.

 

De operatie

U krijgt een doek op uw gezicht met een opening op de plek waar de operatie plaatsvindt. Als u onder narcose bent zult u dit niet merken, bij een plaatselijke verdoving bent u zich hiervan bewust.

De staar wordt door een kleine opening in gedeelten verwijderd, waarna een flexibel kunstlensje wordt ingebracht. Doordat de wond zeer klein is zal in principe geen hechting nodig zijn.

Na de operatie, die ongeveer 15 minuten duurt, gaat u terug naar de afdeling met een verbandje en een plastic kapje op het geopereerde oog. Dit mag u pas de volgende ochtend verwijderen. Al duurt de operatie zelf maar 15 minuten, de voorbereiding en nazorg nemen meer tijd in beslag. Houdt u er rekening mee, dat u een groot deel van de dag in het ziekenhuis zult zijn. Als de operatie zonder problemen is verlopen en u heeft geen narcose gehad, kunt u dezelfde dag naar huis. Bij eventuele narcose beslist de anesthesist wanneer u naar huis mag. We maken een polikliniekafspraak voor controle, die binnen een week plaatsvindt.

 

Risico's en complicaties

Een staaroperatie is één van de veiligste operaties. Bij meer dan 97% van de patiënten verlopen de operatie en het herstel zonder problemen. Toch kunnen tijdens een staaroperatie complicaties optreden:

  • Een scheurtje in het lenszakje tijdens het verwijderen van de staar, waardoor lensbrokjes naar achteren zakken. Meestal worden deze dan in een academisch ziekenhuis door een meer specialistische ingreep verwijderd.
  • Een scheurtje in het lenszakje na het verwijderen van de staar, waardoor geen vouwlensje geplaatst kan worden. Er wordt dan een iets groter lensje gebruikt waardoor een hechting noodzakelijk is.
  • Hoornvliesvertroebeling tijdens de ingreep. Het zicht voor de arts wordt minder en er kan mogelijk geen lensje geplaatst worden. Dit gebeurt dan tijdens een tweede operatie.

 

Lees ook:

Onderzoeken

Na de operatie (nazorg)

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.