Zoeken!

Wat is een hemangioom

Wat is een hemangioom

Een hemangioom wordt ook wel aardbeivlek of geboortevlek genoemd. Naar schatting 4 tot 10% van de baby’s heeft een hemangioom. Hemangiomen zijn goedaardige tumoren die merendeels uit bloedvaten ontstaan. Een hemangioom ontstaat vaak in de eerste twee tot zes weken na de geboorte. De eerste verschijnselen zijn meestal een vlek, rode plek of bobbelige vlek. Hemangiomen groeien gemiddeld tussen de drie en negen maanden lang en soms langer. Na de groei wordt de hemangioom kleiner en na verloop van jaren verdwijnt het hemangioom gedeeltelijk of geheel.

 

Diagnose

De diagnose hemangioom is in het begin niet altijd even gemakkelijk te stellen. Het kan namelijk veel lijken op een wijnvlek of ooievaarsbeet (direct na de geboorte zichtbaar), terwijl een hemangioom vaak pas twee tot zes weken na de geboorte ontstaat.

 

Na enige dagen of weken is de diagnose goed te stellen, veelal doordat het hemangioom van kleur verandert en gaat groeien. Een oppervlakkig hemangioom kleurt fel rood en gaat (mogelijk) verder verdikken. Een diep hemangioom schijnt blauwig door de huid heen en wordt later vaak zichtbaar als bult.

 

Behandeling

De meeste hemangiomen zijn niet problematisch, maar er zijn hemangiomen die medische zorg nodig hebben. Deze hemangiomen kunnen het beste regelmatig worden gecontroleerd tijdens het combinatiespreekuur, zodat een eventuele behandeling snel kan plaatsvinden. Behandeling kan plaatsvinden met medicijnen, lasertherapie of chirurgie.

 

Een vaak gebruikt medicijn bij ernstige hemangiomen is propanolol (beta-blokker). Propanolol is een relatief veilig middel met nauwelijks bijwerkingen. Het remt de groei van het hemangioom, waardoor eventuele complicaties kunnen worden voorkomen. 

 

Lasertherapie en chirurgie worden o.a. ingezet als het hemangioom niet volledig wegtrekt.

 

In alle gevallen geldt dat onze specialisten het hemangioom zorgvuldig beoordelen en de behandeling op het individuele kind afstemmen.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.