Zoeken!

In een buitenlands ziekenhuis gelegen?

Patiënten die voor opname naar ons ziekenhuis komen en die eerder (tot 2 maanden geleden) opgenomen zijn geweest in een buitenlands ziekenhuis moeten dit melden. Dit heeft te maken met een eventuele besmetting met resistente bacteriën (ongevoelig voor antibiotica). Zij worden bij voorkeur al voor hun opname door de huisarts getest. Is de uitslag van de test nog niet bekend op het tijdstip van de opname dan wordt de patiënt in het Hofpoort uit voorzorg geïsoleerd verpleegd.

 

Beleid van de overheid

Dit isolatiebeleid is door de overheid opgelegd aan de ziekenhuizen. De reden is dat in buitenlandse ziekenhuizen regelmatig resistente bacteriën worden aangetroffen. In Nederland komen deze bacteriën tot nu toe zelden voor. Dat willen we graag zo houden. Daarom worden patiënten afkomstig uit een buitenlands ziekenhuis altijd onderzocht op aanwezigheid van resistente bacteriën.

  

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit het afnemen van een aantal uitstrijkjes van de neus, keel en de anus, die worden onderzocht in het microbiologisch laboratorium. Na ongeveer vijf werkdagen is de uitslag van het onderzoek bekend. Tot die tijd wordt de patiënt in ieder geval in isolatie verpleegd. Als de resistente bacteriën niet zijn aangetroffen wordt de isolatie direct opgeheven. Worden ze wel aangetroffen dan blijft de patiënt gedurende de opname in isolatie.

 

Relevante folders van de afdeling Infectiepreventie

Isolatieverpleging bij kinderen

Isolatieverpleging bij griep Nieuwe influenza H1N1-virus

MRSA (ziekenhuisbacterie)

Drager van resistente bacterie?

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.