Zoeken!

MRI (Magnetische resonantie)

 

 

MRI staat voor “Magnetic Resonance Imaging” ofwel: nucleaire magnetische resonantie. MRI is een manier om het inwendige van het lichaam driedimensinaal te onderzoeken. Het verschil met de CT- scan is dat men bij de MRI een zeer sterk magnetisch veld en radiogolven gebruikt. Met de MRI worden onder andere hersenafwijkingen, ontstekingen, rughernia’s en gewrichtsproblemen als meniscus- of kruisbandscheuren opgespoord.

 

Soms wordt er bij een onderzoek contrastvloeistof gebruikt. Tijdens het onderzoek krijgt u een koptelefoon op met muziek naar keuze of eventueel zelf meegebrachte muziek.

Bijna alle onderzoeken duren een half uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patiënten informatie:

MRI Algemeen

MR mammografie

MR Cardio

MR hart - Dobutamine perfusie

MR hart – Adenosine perfusie 

MRI Dunne darm

MRI Buik

Inbrengen contrast t.b.v. een MRI Arthro

 

Screeningsformulier MRI

MRI is niet voor iedereen geschikt

Bij het maken van een MRI mogen zich vanwege veiligheid geen metalen voorwerpen of voor magneet gevoelige voorwerpen om, aan of in het lichaam bevinden.

Zo kan het onderzoek niet plaatsvinden als u een pacemaker heeft (tenzij dit een MRI compatible pacemaker is)  en/ of als u  oude metaalsplinters in het oog heeft. De meeste kunstkleppen in het hart, bloedvatclips, kunstheupen, etc. zijn geen belemmering voor het onderzoek.

Daarnaast is het belangrijk dat u niet claustrofobisch bent (angst in kleine ruimtes). Als u wel angstig bent, meld dit dan vooraf bij de radiodiagnostisch laborant of radioloog.

 

Het is niet aangetoond dat een MRI- onderzoek schadelijk is voor het ongeboren kind. Toch wordt het onderzoek in de eerste 16 weken van de zwangerschap liever niet uitgevoerd. Bent u langer dan 16 weken zwanger dan kan het onderzoek gewoon doorgaan.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.