Zoeken!

Retrograde Pyelografie (onderzoek urineleider / nierbekken)

 

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om met behulp van röntgenstralen de urineleider en het nierbekken (=ureter en pyelum) zichtbaar te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een contrastmiddel.

 

Voorbereiding

Voor dit onderzoek brengt de uroloog op de polikliniek een dun slangetje (=catheter) via de blaas in de urineleider. Hierna wordt u per brancard naar de röntgenafdeling gebracht.

 

Verloop van het onderzoek

U wordt op de brancard de onderzoekskamer ingereden en u neemt plaats op de onderzoektafel. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog. Om de urineleider en het nierbekken zichtbaar te maken zal de radioloog een contrastmiddel door de catheter spuiten. Wanneer de urineleider en het nierbekken goed gevuld zijn, maakt de radioloog röntgenopnamen. Heeft de radioloog voldoende opnamen gemaakt, dan wordt de catheter verwijderd. Het onderzoek is dan klaar. U wordt weer teruggebracht naar de polikliniek.

 

Het kan zijn dat de uroloog tijdens het onderzoek aanwezig is. Dit is een normale procedure. In enkele gevallen wordt er door de radioloog en de uroloog over de beelden gesproken. Dit is dan noodzakelijk om een verkeerde interpretatie van de beelden te voorkomen.

 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ±30 minuten.

 

Nazorg

Doordat de plasbuis wat geïrriteerd is door de catheter, kan het plassen de eerste dagen na het onderzoek een schrijnend gevoel geven.

 

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met de afdeling radiologie, telefoon: 0348 - 427 245.

 

 

 

Urethrogram (onderzoek van de plasbuis)

 

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om met behulp van röntgenstralen de urethra (plasbuis) zichtbaar te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een contrastmiddel.

 

Verloop van het onderzoek

De laborant roept u op vanuit de wachtkamer. In de kleedkamer zal hij / zij u vragen de nodige kleding uit te doen. Daarna wordt u in de onderzoekskamer geroepen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog. Om de plasbuis zichtbaar te maken zal de radioloog een contrastmiddel in de plasbuis spuiten. De radioloog zal hiervoor een slangetje een klein stukje in de plasbuis schuiven. Aan dat slangetje zit een ballonnetje dat zover opgeblazen wordt, dat het slangetje niet kan verschuiven. U bepaalt zelf hoeveel het ballonnetje wordt opgeblazen. De radioloog zal door dit slangetje de contrastvloeistof spuiten tot in de blaas. Wanneer de plasbuis goed gevuld is, maakt de radioloog röntgenopnamen van de plasbuis. Heeft de radioloog voldoende opnamen gemaakt, dan laat hij het ballonnetje leeglopen en wordt het slangetje verwijderd. Het onderzoek is dan klaar.

 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ± 30 minuten.

 

Nazorg

Doordat de plasbuis wat geïrriteerd is door het slangetje, kan het plassen de eerste dagen na het onderzoek een schrijnend gevoel geven.

 

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met de afdeling radiologie, telefoon: 0348 - 427 245.

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.