Zoeken!

Trombosedienst

Vanaf 1 januari 2012 worden de doseeradviezen door de trombosedienst van het Groene Hart Diagnostisch Centrum in Gouda afgehandeld. Deze trombosedienstactiviteit is in Woerden komen te vervallen. We blijven onveranderd vanuit het Hofpoort Laboratorium bloedafnames verzorgen in de regio. Onze medewerkers blijven bij de patiënten thuis langs komen. Ook de analyse van de bloedmonsters blijft door het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis uitgevoerd worden.Trombosedienstpatiënten ontvangen hun doseerkalender vanuit de trombosedienst van het Groene Hart Diagnostisch Centrum.

 

Waarom antistollingsmedicijnen?

Mensen kunnen op een aantal verschillende manieren onder behandeling van de Trombosedienst komen. Doorgaans komt het doordat er een stolsel in het bloed ontstaat, zonder dat er ergens een wondje is dat geheeld hoeft te worden. Als dit stolsel losraakt en wordt meegevoerd door de bloedstroom kan het elders in het lichaam een ader of slagader afsluiten. Dit wordt ook wel een embolie genoemd.

 

Om de kans op deze stolsels te verkleinen schrijft de arts antistollingsmedicijnen voor. De hoeveelheid antistollingsmedicijnen is per persoon verschillend. Omdat wijzigingen in de persoonlijke situatie en gezondheid invloed hebben de persoonlijke dosering, wordt regelmatig gecontroleerd en de dosering daarop aangepast. Tijdens deze controles die tot maximaal 6 weken op elkaar volgen wordt een buisje bloed afgenomen en worden vragen gesteld door de bloedafnamemedewerker. Naar aanleiding van de gemeten stollingswaarde (INR) en de persoonlijke situatie, wordt een nieuwe dosering vastgesteld die per post de volgende dag wordt bezorgd.

 

Veel melden aan de Trombosedienst

Patienten die antistollingsmedicijnen gebruiken, kunnen net als anderen, gewoon met vakantie gaan, eten wat ze willen, sporten etc. Belangrijk is het wel dat de Trombosedienst op de hoogte wordt gebracht van zaken die invloed kunnen hebben op de bloedstolling, waardoor mogelijk een aanpassing in de dosering nodig is. Zo kunnen bijvoorbeeld andere medicijnen invloed hebben, adviseren wij een gevarieerd eetpatroon en dient u vakanties te melden zodat rekening gehouden wordt met het controlemoment. In de folder "Informatie voor mensen met trombose" kunt u rustig nalezen wat trombose inhoud en van welke zaken u de Trombosedienst op de hoogte moet stellen. U kunt het natuurlijk ook altijd aan uw bloedafnamemedewerker vragen.

 

Mogelijkheid tot zelfmanagement

De Trombosedienst van het Zuwe Hopfoort Ziekenhuis in Woerden biedt patienten de mogelijkheid tot het zelf volledig monitoren van hun antistollingsbehandeling. Hiervoor dienen patienten de cursus zelfmanagement te volgen, die 2 middagen in beslag neemt. Na het volgen van de cursus meten patienten 3 maanden onder intensieve begeleiding hun INR zelf en geven een doseervoorstel via de computer. De doseeradviseur coacht waar nodig. Na de periode van 3 maanden ontvangen patienten een certificaat en zijn ze in staat zelfstandig het bloed op de juiste manier te ontstollen.

 

Contact

(trombosedienst Woerden werkt sinds 1 januari 2012 nauw samen met het Groene Hart Diagnostisch Centrum in Gouda)

Voor vragen kunt u telefonisch contact opnemen via
T 0182  57 02 37

E info@trombosedienstgouda.nl of info@ghdc.nl

 I  www.trombosedienstgouda.nl of www.ghdc.nl

 

Wij zijn maandag t/m vrijdag van 8.00 – 16.30 uur telefonisch bereikbaar. Buiten deze tijden kunt u de instructies van het antwoordapparaat opvolgen.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.