Zoeken!

Historisch overzicht

In 1923 werd het eerste (Rooms Katholiek) ziekenhuis in Woerden geopend. Het ziekenhuis was vooral bedoeld voor de verpleging van minder vermogende patiënten die aan cholera leden. Gestart werd met zes zusters, waaronder twee gediplomeerde verpleegsters. Zij waren afkomstig van de zogenoemde “Congregatie der Kleine Zusters van de Heilige Joseph” uit Heerlen.

 

Al snel werd duidelijk dat naast dit Rooms Katholiek Ziekenhuis een tweede, Algemeen Ziekenhuis, gewenst werd.

Het Algemeen Ziekenhuis ‘Het Ziekenhuis Woerden’ aan de Meeuwenlaan werd in 1926 geopend met 9 bedden. Er werd gestart met één gediplomeerde verpleegster en twee leerling-verpleegsters. Kort daarna kreeg dit ziekenhuis erkenning als opleidingsinrichting.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het ziekenhuis ruimte voor poliklinische behandeling en verpleging van in Woerden gelegerde militairen, met soms een gang vol zwaargewonden.

 

In 1954 bouwde het Rooms Katholiek Ziekenhuis een nieuw ziekenhuis aan aan de Utrechtsestraatweg. Het kreeg de naam ‘Ope Dei’. In juni 1959 werd toestemming verkregen voor de A-opleiding van verpleegkundigen.  

 

Na diverse uitbreidingen bleven beide ziekenhuizen toch kampen met ruimtegebrek. Dit werd veroorzaakt door de groei van de bevolking en van de medische kennis. Om de gevolgen hiervan op te kunnen vangen, was een fusie tussen de twee bestaande ziekenhuizen noodzakelijk.

In 1970 kwam de fusie tot stand. De afdelingen chirurgie, interne en kindergeneeskunde werden aan de Utrechtsestraatweg geconcentreerd, de afdeling psychiatrie aan de Meeuwenlaan.

 

De nieuwe naam ‘Hofpoort Ziekenhuis’ werd gekozen naar de oude stadspoort die tot de vorige eeuw aan de oostzijde van de stad stond.

 

In het Hofpoort Ziekenhuis ging de uitbreiding van de dienstverlening voort waardoor er meer behoefte was aan ruimte. De voorkeur ging uit naar de bouw van één ziekenhuis: op 15 april 1980 werd het Hofpoort Ziekenhuis aan de Polanerbaan officieel geopend door prinses Beatrix.

 

In de loop der jaren is het ziekenhuis niet alleen uitgebreid door verschillende verbouwingen zoals de bouw van de Zorgpassage, maar groeide ook het aantal specialisten.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.