Zoeken!

Dermatologie algemeen

Het specialisme dermatologie behandelt alle huidaandoeningen en spataderen. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. De meest voorkomende huidaandoeningen zijn eczeem, huidkanker, allergieën, moedervlekken, decubitus, acne en vitiligo.

 

Er zijn verschillende aandachtsgebieden:

 

Dermato-oncologie 
Dit is het vakgebied dat zich richt op de behandeling van huidkanker.


Flebologie 
Hierin staat de behandeling van spataderen centraal alsmede ziekten van de huid tengevolge van het niet goed functioneren van deze aderen, zoals een ‘open been’ .


Allergologie 
Dit betreft het onderzoek en de behandeling van huidziekten bij mensen met overgevoeligheid voor allerlei materialen.


Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) 
Hiertoe behoren de klassieke geslachtsziekten zoals syfilis en gonorroe (‘druiper’), maar ook allerlei andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld herpes, chlamydia-infecties en wratten op de geslachtsorganen.


Fotodermatologie 
Enerzijds betreft dit de behandeling van huidaandoeningen die met behulp van licht (fototherapie) kunnen worden verbeterd, anderzijds ook die aandoeningen die door zonlicht worden beïnvloed of veroorzaakt.


Operatieve dermatologie 
Dit onderdeel van de dermatologie omvat diverse ingrepen waarbij de dermatoloog het mes hanteert, zoals het wegsnijden van huidkanker tot het transplanteren van huid op wonden.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.